© Rize Tv Radyo Vitamin AŞ.

Ardeşen’de Atık Yağ Toplama Kampanyası

Her geçen gün kirlenerek doğallığını kaybeden çevreyi korumak adına çevre bilincinin oluşturulmasını, atık oluşumunun önlenmesini ‘Sıfır Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm’ün öneminin anlaşılmasını hedefleyen Ardeşen Belediyesi, yeni bir proje ile “evlerden atık yağ” toplama kampanyası başlattı.

Ardeşen Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi müdürlüğünce İlçe genelinde okullarda başlattığı ‘Bitkisel atık yağların kontrolü yönetmeliği’ kapsamında Anadolu Proje İmam Hatip Lisesi öğrencileri arasında “evlerden atık yağ” çalışmasında belli bir kotayı dolduran öğrenciler İlçe Belediye Başkanı Avni Kahya’da katıldığı bir törenle ödüllendirildi.

Proje kapsamında bitkisel atık yağ üreten tüm cafe, restoran ve evlerden kızartmalık yağlarının toplanması da amaçlanıyor.

Neden Atık Yağ Toplanıyor?

Bitkisel atık yağların toplanmasının sağlık ve doğanın korunması açısından çok önem arz ettiğini ifade eden konun uzmanları;

-1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyumuzu kirletiyor.

-Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir.

-Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bitkisel atık yağların çöpe  atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar.

-Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verir.

-Lavaboya dökülmesi durumunda ise kanalizasyon sistemine gidecektir.

-Lavaboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavabodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır.

-Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER