© Rize Tv Radyo Vitamin AŞ.

Yaş Çayda Destekleme Primi Kaldırıldı. Yaş Çay Fiyatı TÜİK’in Açıkladığı Enflasyonun Altında Kaldı

Doğu Karadeniz’de 200 bin üretici ile 1 milyonu aşkın vatandaşın merak ettiği yaş çay fiyatı açıklandı. Destekleme priminin kaldırılarak açıklanan rakam, vatandaşların şaibeli bulduğu TÜİK enflasyon oranlarının da alltında kaldı.

Doğu Karadeniz'in can damarı olan yaş çayda 2025 yılı kilogram fiyatı açıklandı. Yaklaşık 200 bin üretici ve 1 milyonu aşkın vatandaşın merakla beklediği fiyat, destekleme priminin kaldırılması ve TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranının altında kalmasıyla hayal kırıklığı yarattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi, yeni yaş çay fiyatını da sosyal medya üzerinden duyurdu. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu'da geniş bir alanda üretim yapan çay çiftçisi, açıklanan rakamla birlikte büyük bir şok yaşadı. Zira, açıklanan 25,44 TL'lik kilogram fiyatı, geçtiğimiz hafta TÜİK'in duyurduğu yıllık yüzde 37,86'lık enflasyon oranının dahi altında kaldı.

2024 yılında 17 lira taban fiyat ve 2 lira destekleme primiyle toplam 19 lira olan yaş çay fiyatına bu yıl yüzde 33,89 oranında bir artış yapıldı. Ancak, destekleme priminin kaldırılması ve TÜİK'in nisan ayı enflasyonuna göre yapılması gereken 26,19 TL'lik fiyatın altında kalınması, üreticilerin tepkisine neden oldu.

Vatandaşların güvenirliğini sorguladığı TÜİK verilerine göre bile yaş çay fiyatının 75 kuruş eksik açıklandığına dikkat çeken üreticiler, destekleme priminin kaldırılmasıyla birlikte yaşadıkları mağduriyetin daha da arttığını dile getiriyor. Enflasyonun altında kalan bu fiyat, bölge ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı olan çay üreticilerini derinden üzdü. Üreticiler, yetkililerden bu duruma bir açıklama beklerken, açıklanan fiyatın yeniden gözden geçirilmesini talep ediyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER