Rize SGK İl Müdürü Durmuş'tan Kayıt Dışı İstihdama Karşı Net Mesaj: "Kayıtlı Çalış Güvenli Yaşa"
RİZERize Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürü Levent Durmuş, Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında yaptığı ziyaretler ve açıklamalarla kayıt dışı istihdamın olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Etkinlikler kapsamında Valilik Tören alanındaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyan SGK Rize İl Müdürü Levent Durmuş, SGK'nın "Kayıtlı Çalış Güvenli Yaşa" sloganıyla yürüttüğü mücadeleyi vurgulayarak, kayıtlı çalışmanın hem bireylerin hem de toplumun geleceği için önemine işaret etti.
Durmuş, çalışma hayatının birbirini tamamlayan unsurlardan oluştuğunu belirterek, çalışmanın sadece geçim kaynağı sağlamakla kalmayıp, insan olmanın, üretmenin ve topluma faydalı olmanın bir gereği olduğunu ifade etti. Çalışmanın aynı zamanda geleceği inşa etmek anlamına geldiğini vurgulayan Durmuş, sağlıklı ve gücü yerindeyken çalışan bireylerin olası olumsuzluklarla daha kolay başa çıkabileceğini söyledi.
Çalışma hayatında bireylerin çalışamamasına neden olabilecek risklere karşı sosyal güvenlik sisteminin devreye girdiğini anlatan Durmuş, bu sistemin bireyleri yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri mesleki, fizyolojik ve sosyoekonomik risklere karşı korumayı amaçladığını dile getirdi. Türkiye'nin gelişmiş bir sosyal güvenlik sistemine sahip olduğunu ancak bu sistemden faydalanmanın temel şartının kayıtlı çalışmak olduğunu hatırlatarak, “Devlet tarafından yönetilen bu sistem; vatandaşlara sağlık hizmeti sunmak, asgari gelir düzeyini sağlamak ve yaşlılık, hastalık, malullük, işsizlik, iş kazası gibi nedenlerle çalışamadıkları dönemlerde onları koruyarak bu risklerin doğurduğu zararları telafi etmeyi hedefler.
Ülkemizde oldukça gelişmiş bir sosyal güvenlik sistemi bulunmaktadır. Ancak bu sistemden faydalanmanın temel şartı, kayıtlı çalışmaktır. Sosyal güvenliğin bu denli önemli olmasına rağmen, bazı vatandaşlarımızın hâlâ sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Bunun başlıca nedenlerinden biri de kayıt dışı istihdamdır.” dedi.
Kayıt dışı istihdamın hem çalışan hem işveren hem de devlet açısından ciddi olumsuzluklara yol açtığını vurgulayan Durmuş, sigortasız çalışan bireylerin iş kazası, meslek hastalığı, yaşlılık aylığı gibi birçok haktan mahrum kaldığını, işverenlerin haksız rekabetle karşılaştığını ve devletin prim kaybına uğradığını belirtti.
Kayıt dışı istihdamla mücadelede SGK olarak çeşitli stratejiler geliştirdiklerini aktaran Durmuş, hizmet kalitesinin artırılması, kurumlar arası veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler, denetim sisteminin etkinliğinin artırılması, teşvik uygulamaları ve bilgilendirme faaliyetleri gibi çalışmaları sıraladı. Kurum işlemlerinin elektronik ortama aktarıldığını, kurumlar arası veri paylaşımıyla sigortasız çalışanların kolaylıkla tespit edildiğini ve işverenlere rehberlik anlayışıyla yaklaşıldığını ifade etti.
Durmuş, işverenlerin prim ödemelerini teşvik etmek amacıyla uygulanan teşvik düzenlemelerinin daha fazla kişinin sigortalı çalışmasına katkı sağladığını ve dezavantajlı kesimlere istihdam imkanı sunduğunu söyledi. Bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine de büyük önem verdiklerini belirten Durmuş, toplumun tüm kesimlerine yönelik çeşitli etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.
Kayıt dışı istihdamın ülke olarak hep birlikte mücadele edilmesi gereken bir sorun olduğunu vurgulayan Durmuş, kayıtlı çalışan sayısının artmasının sosyal güvenliğin güçlenmesini ve bireylerin geleceğe güvenle bakabilmesini sağlayacağını ifade etti. Açıklamasının sonunda Durmuş, "Kayıt dışı çalışma, geleceğinden çaldırma.", "Sigortalı hayat, bereketli hayat. Sigortanı yaptır, sosyal güvenlikten faydalan.", "Sigortasız çalışma; yarınından çalma, çaldırma.", "Daha huzurlu bir toplum, daha güçlü bir Türkiye için kayıt dışı çalışmayın, kayıt dışı çalıştırmayın." mesajlarını yineledi.
İlginizi Çekebilir