© Rize Tv Radyo Vitamin AŞ.

Deprem gerçeğinden kaçamayız; hazırlıklı olmalıyız

Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail kuyumcu Deprem gerçeğinden kaçamayız; hazırlıklı olmalıyız, açıklaması yaptı.

Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail kuyumcu Deprem gerçeğinden kaçamayız; hazırlıklı olmalıyız, açıklaması yaptı.

Türkiye dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır.

Ülkemizin yüz ölçümünün % 42’si birinci derece deprem kuşağı üzerindedir. Bu kapsamda, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu kabul etmemiz ve tüm hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerekiyor.

Deprem gerçeğinden kaçamayız; hazırlıklı olmalıyız.

AFAD ekipleri Türkiye’de depremler ve afetler karşısında yetkili bir kurum olarak görev yapıyor. Sadece AFAD’ın yapacağı çalışmalarla bu afetlerin üstesinden gelmek, felaketleri önlemek mümkün değil. Bunun bir toplumsal bilince dönüşmesini ümit ediyoruz. Depremlere hazırlık konusu çok önemlidir.

Tedbirler; deprem öncesi, sırası ve sonrası tedbirler şeklinde 3’e ayrılır. Bunların en önemlisi deprem öncesi hazırlıktır. Bunlarda asıl olan da zemini sağlam, etüdü yapılmış binalarda oturmaktır.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve ülkemizin birçok kentini etkileyen depremler maalesef büyük bir yıkıma neden olmuş, can ve mal kaybına sebebiyet vermiştir. Maalesef bu depremler bizlere bir kez daha göstermiştir ki ülkemizin büyük bir bölümünde yapı stokumuzda sorunlar mevcuttur.

Bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için radikal tedbirler almamız gerekiyor. Bu kapsamda Ardeşen TSO olarak çağrımız şudur: Sadece deprem bölgesi özelinde değil ülke genelinde kentsel dönüşüm seferberliğinin bir an önce başlatılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm bina bazlı değil ilçe bazlı olmalı. Tamamen bir bütün olarak ele alınıp gerekiyorsa kötü zeminli, depreme dayanıksız yerleri terk edip, transfer alanları oluşturup oralarda yapılar yapılmalı. Ayrıca, inşaat sürecinin her aşamasında rol alan müteahhitlerin, mühendislerin, mimarların, yapı denetimcilerinin ve ustaların yeterliliklerinin belgelenmesi ve sorumluluklarının farkında olması gerekiyor.

Bu vesile ile bir kez daha; depremlerde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet; aileleri, yakınları ve milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

 

İsmail KUYUMCU

ARDEŞEN TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER